TC Cumhurbaşkanlığı Arması

TC Cumhurbaşkanlığı Arması

Cumhurbaşkanlığı forsu ilk olarak 22 Ekim 1925 tarihinde çıkartılan Sancak Talimatnamesi ile resmî olarak düzenlenmiştir. Bu fors, en son olarak 25 Ocak 1985 tarihinde çıkan Türk Bayrağı Tüzüğü’nün 28. maddesine göre günümüzdeki şeklini almıştır. Forsun ay-yıldızsız kısmına “Cumhurbaşkanlığı Arması” denilmektedir.

Armanın sunduğu motifler ile aslında eski Türk geleneklerini bünyesinde barındırdığı kabul edilmektedir. Bugünkü şekliyle “tarihteki Türk topluluklarını, dolayısıyla Türk birliğini ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmektedir.” Bir görüşe göre “16 yıldızdan 9’u eski (Orta Asya) Türklerin sancaklarında kullandığı 9 tuğu, 7 yıldız ise Anadolu Türklerinin sancaklarında kullandıkları 7 tuğu temsil etmektedir.”

Fakat ilk defa 1969 yılında ortaya atılan ve bugün de kabul gören bir görüşe göre armanın ortasındaki sonsuzluğu temsil eden güneş Türkiye Cumhuriyeti’ni simgelerken güneşin çevresindeki 16 yıldız da geçmişteki 16 bağımsız Türk devletlerini belirlemektedir. Bu bahsi edilen devletler aşağıda belirtilmektedir.

Lakin Türk tarihinde onlarca yıl veya yüzlerce yıl varlıklarını sürdüren irili ufaklı Türk devletleri de bulunmakta olup bunlar Cumhurbaşkanlığı armasında temsil edilmemektedir. Örneğin İslam’ın ilk kez Doğu Avrupa’da kabulünü ve yerleşmesini sağlayan ve yaklaşık altı yüzyıl boyunca varlığını sürdüren İtil Bulgar Hanlığı bu armada temsil edilmemektedir. Bir başka örnekte ise İslam’ın kalıcı olarak Hindistan’a girmesini sağlayan ve ilerideki Babür mimarisine örnek sunan Delhi Sultanlığı da bu armada belirtilmemektedir. Halbuki Türklerin binlerce yıllık tarihleri boyunca var olan bir çok kayda değer devletler de bulunmaktadır. Bu konuya değinerek aslında Türklerin tarih boyunca bir çok sayıda devletler kurarak insanlık tarihine vermiş oldukları katkıları göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

TC Cumhurbaşkanlığı Arması