Antik çağlarda gerek Batı’da gerekse de Doğu’da erkeklerde pantolon ve çizme kültürü yoktu. Örneğin eski Roma’da erkekler kısa kollu veya kolsuz, diz boyunda tünik giyerlerdi. Ayrıca Romalıların ulusal kıyafeti olan “toga” Etrüsklerden bir alıntı olup omuzlar boyunca ve vücudun etrafında bir tünik üzerine giyilen uzun bir kumaştan ibaret idi. Romalılarda pantolon kültürü yoktu. Bu arada eski Almanlar, eski Slavlar ve İngiliz Adaları’nın Keltleri gibi çoğu eski Avrupalılar da etek giyerlerdi ve dahası, erken dönem Mısırlılar, antik Yunanlılar ve Romalılar da asla pantolon giymemişlerdi. Kadim Çin’de ise bol görünümlü cüppe tipi giysiler giyilirdi.
Avrasya bozkırlarında ise gerek Hunlar’ın gerekse de diğer eski Türk boylarında erkeklerin ulusal giyimlerinde pantolon ve deri çizmelerin yanı sıra dizlere ulaşan bir kaftanın da yer aldığı bilinmektedir.
M.Ö. 3. yüzyılın başında Çinliler, Hunların pantolonlarını öğrenmeye başladılar fakat ancak M.S. 5. yüzyıldan itibaren Çin’de nüfuzunu hissettirmeye başlayan Türk Tabgaç (Kuzey Vey hanedanı) yönetimi ile başlayan pantolon etkisi ile M.S. 7. yüzyıla gelindiğinde pantolon ve çizme kullanımı artık Çin genelinde yaygınlaşmaya başlamıştı.
Bu arada Batı dünyasında da Hunların Roma halkı üzerindeki etkisinin ne kadar güçlü olduğu M.S. 6. yüzyıldan itibaren Doğu Roma’nın başkenti Konstantinopolis’te (bugünkü İstanbul) Hun erkek giyim modasının yayılması ile görülmüş oldu.