Çağımızın Hastalığı Kanser Danışma Klavuzu 2. Baskı

Çağımızın Hastalığı Kanser Danışma Klavuzu 2. Baskı

Kanser... Çağımızın hastalığı... Yeryüzünde her yıl milyonlarca insanın hayatına mal olan hastalık... Sadece ondan etkilenen hastaları değil aynı zamanda hastaların yakınlarını da birebir etkileyen hastalık... Amerikan Kanser Cemiyeti’nin 2008 yılı istatistiklerine göre dünyada 12.667.500 yeni kanser vakaları görülmüşken 7.6 milyon kanser nedenli ölümler kaydedildi. Lakin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2018 verilerine göre 18 milyonu aşan yeni kanser vakaları görülmüşken bu hastalıktan gerçekleşen 9,5 milyon ölüm olayları olmuştur. Fakat yine DSÖ’nün beklentilerine göre 2040 yılında dünyada 29,5 milyon yeni kanser vakaları beklenirken 16,3 milyon ölüm olayları gerçekleşecektir. Bu ölümlerin çoğunun dünyada gittikçe artış gösteren yaşlanan nüfustan kaynaklanması bekleniyor.

   Kanser hakkında ne biliyoruz?... Kendimizi bu hastalıktan nasıl koruyabiliriz?... Bu amansız hastalığa yakalanan sevdiklerimize nasıl yardım edebiliriz?

   Günümüz dünyasında çevremizde hazır bulunan bilgilere ulaşabilmek işten bile değildir. Bu bilgilere özellikle internet ortamında ulaşmak pek çok kişi için mümkündür. Çevremizde bulunan bu bilgilerin hangilerine güvenilebilir ve hangilerinin bizi yanlış yönlendirebilecek kirli bilgiler olduğuna nasıl karar verebiliriz? Ayrıca, bahtsız insanların ümitsizliklerinden faydalanmak isteyenleri nasıl ayırt edebiliriz?

   Bu kitap okuyucusuna, yani size, bilimsel verilere dayalı bilgi verme amacı ile yazılmıştır. Hasta veya hasta yakınları olarak, bu kitaptan edineceğiniz bilgi ile hastalığın ne olduğunu ve önemini anladıktan sonra, neler yapılması gerektiğini bilmenizi hedefliyorum.

   Doktorunuza gittiğiniz zaman edindiğiniz bu bilgilerle hastalığa karşı verilecek uğraş için daha hazırlıklı olacağınızı düşünüyorum.

   Fakat, bu hastalığa karşı verilecek savaşta en önemli başarı koşulu, kanser oluştuktan sonra verilecek uğraş değil, aksine bu hastalığın oluşmasından önce yapılması gereken çabalardır. Yani kanser önleyici tedbirleri öğrenip bunları başarı ile yerine getirebilirsek bu hastalığa karşı zafer kazanma şansımız o kadar artar. Bu nedenle bu kitap sadece kansere yakalanmış hastalar ve onların yakınları için değil, aynı zamanda bu amansız hastalığa yakalanmamış ve sağlıklarına önem veren her birey için kaynak bir kitaptır.

   Neden bu kitaba ihtiyaç duydum? Ben Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışan medikal onkoloğum ve hematoloğum. Medikal onkolog demek kanserli hastaların teşhisinden sonuna kadar takip eden, o hastaların tedavilerini yapan ve yönlendiren doktor demektir. Yani bu amansız hastalığın teşhis ve tedavisini koordine eden doktor demektir. Fakat kanser çok yönlü tedavi gerektiren bir hastalık olduğu için bir ekip çalışması gerektirir. Medikal onkolog da bu ekibi yönlendirir.

   Radyo-onkolog hastalara gerektiği zaman radyasyon tedavisi yani şua uygulayan doktordur. Ayrıca cerrahi-onkologlar da vardır ki bu hekimler de kanser vakalarına gerektiğinde cerrahi müdahelelerini uygularlar. Bu tip cerrahların da organ sistemine göre ayrı uzmanlık dalları mevcuttur. Sonuç olarak okuyucu anlamalıdır ki medikal onkolog kanser hastasının baş sorumlusudur.

   Aynı ekipte bir radyolog, elde edilen radyografik verilerde kanser şüpheleri veya bulguları üzerine yorumlarını aktarırken, patolog da teşhisin tanımlanmasına ön ayak olur.

   Okuyucuya fikir verebilmek amacı ile Amerika’daki doktorluğun bir farkından da söz etmek istiyorum. Bir Amerikalı doktor tıp ehliyetini geçerli tutabilmek amacı ile her iki yılda bir bağlı bulunduğu eyalet merkezine başvuru yapar fakat bu başvurusunu her iki yılda bir çeşitli tıp konferanslarına katılarak belli puan toplayarak gerçekleştirir. Bunda amaç her doktorun mezuniyetinden sonra eğitimini ve yenilikleri takip etmesini sağlaması içindir. Ayrıca uzman doktorlar her 10 yılda bir sil baştan yeniden uzmanlık sınavına girerler ki bu koşulu yerine getirmedikleri takdirde uzmanlıklarını kaybederler.

   Bu kitapta verdiğim örneklerde Türkiye ziyaretlerimde veya bir şekilde, çok sevdiğim ülkemden bana bir yolla ulaşan hastaların başlarından geçen örnekler de vardır. Örneklerde görülecek sorunlardan neden böyle bir kitaba ihtiyaç duyduğumu anlayacağınızı umuyorum.

Saygılarımla,

Dr. Erol İbrahim Yorulmazoğlu

Medikal Onkoloji (Kanser Hastalıkları)

ve Hematoloji (Kan Hastalıkları)

Uzmanı İç Hastalıkları Uzmanı

Northwest Oncology and Hematology