Kanser Türleri

Kanser Türleri

   Belli başlı kanserlerden burada bahsederken bu kanserlerin ‘en çok’ nerelere yayılabileceğini yani metastaz yapabileceklerine de değindim; ama şunu da belirtmeliyim ki aslında kanser vücudun içerisinde her alana da yayılabilir.

   Tedavi şekillerini göz önünde bulundurduğumuzda “katı-kanserler” ile “sıvı-kanserler” arasında önemli fark olduğunu görüyoruz. Vücudun çeşitli organlarından çıkabilen katı-kanserler (akciğer, meme, prostat, mide kanserleri gibi) için ameliyat-kemoterapi-şua gibi seçenekler bulunurken sıvı-kanserler (lenf bezi kanserleri ve lösemi gibi) için ameliyat kesinlikle önerilmez. Katı-kanserler için genelde ameliyat hastalığı “yok etmek” amacı ile kullanılan tedavi şeklidir.

   Tıp dilindeki kanserleri anlayabilmemiz için ana termileri bir gözden geçirmekte yarar olacaktır:

Katı-Kanserler:

Karsinom: ciltte veya iç organ dokularında veya bu organların içinden geçen boruların iç yüzeylerinde oluşan kanserler topluluğuna verilen ad.

Sarkom: kemik, kıkırdak, yağ, kas, kan damarları ve diğer destekleyici dokularda oluşan kanserler.

Sinir sistemi kanserleri: Beyin ve omurilikte oluşan kanserler.

Sıvı-Kanserler:

Lösemi: Kemik iliği gibi kan üreten dokularda oluşan kanserler; anormal hücreler bu durumda kana karışırlar.

Lenfoma: Savunma sisteminden kaynaklanan ve bu nedenle bu sistemi zayıflatan ve genelde lenf bezlerinde oluşan kanser türü.

Miyelom: Yine savunma sistemi kaynaklı kanser türü olup daha çok kemikleri etkileyip böbreklere de zarar verebilen kanser türü.