Diyelim ki kanser şüphemiz var... Ne zaman kanserden şüphelenebiliriz? Vücudumuzda gördüğümüz her küçük değişimden şüphe duyabilir miyiz? Kimimiz sağlık konusunda başkalarına göre daha duyarsızız fakat kimimiz de aksine gereksiz yere her şeyi kendimize dert ederiz. Evham ile yaşamak da rahat bir durum değildir. Aksine sürekli evham insanın hayatına stres getirir. Stres de sağlığımıza türlü dertleri beraberinde getirir. Bundan yukarıda söz etmiştik.
İnsan yaşamı boyunca şüphe ile yaşayamaz. Aksi takdirde her türlü kafamıza taktığımız sıkıntılar bizi içten kemirir bitirir. Bu nedenle aklımıza bir şüphe gelirse, bunun nedenini iyice düşünmek gerekir.
Hastanın farkına vardığı belirtiler vücudun vermeye çalıştığı uyarı olabilir. Bu nedenle hasta kendisi ile ilgili değişiklikler için hekime başvurmalıdır.
Her öksürük akciğer kanseri demek değildir. Her mide ağrısı mide kanseri demek değildir. Her sırt ağrısı çektiğimizde kemiklerimize kanser sıçradı demek değildir, kaldı ki sırt ağrısı insanoğlunun en sık görülen şikayetlerinden biridir.
Eğer öksürük sorunu uzun süreli var ise, ve balgamda ara ara kan pıhtıları görülüyorsa, aynı zamanda bu kişide bir iştahsızlıkla beraber gözle görülür kilo kaybı ve halsizlik varsa ve özellikle bu kişi sigara içen veya pasif içici ise bu kişide akciğer kanseri şüphesi vardır.
Burada kansere özgü olmayan ama ortaya çıktıklarında şüphe uyandırabilecek belli başlı hastalık belirtilerinden söz edelim:
Genel: ileri safhada süreklilik göşteren yorgunluk; istem dışı kilo kaybı; iştahsızlık; nedeni belli olmayan ateş
Baş: ani gelebilecek görme veya işitme bozuklukları; ağızda nedensiz kanamalar
Boyun: açıklanamayan ve genellikle acı vermeyen şişlikler; yutkunma sorunları
Lenf: boyunda, koltuk altlarında, kasıklarda görülen şişlikler
Meme: şişlik; meme ucu değişiklikleri; akıntı; deride görülen çöküntü veya kızıl renkli kaşıntılı bölge
Göğüs: sürekli kalan öksürük; kanlı balgam
Karın: ağrılar; yemek sonrası yanmalar ve/veya ağrılar; açıklanamayan bulantı ve kusma; açıklanamayan kabızlık; karın bölgesinde sertlikler; dışkıda kan İdrar: idrarda kan; ağrılı veya ağrısız işeme sıkıntısı
Deri: yeni bir ben veya var olan benin değişmesi; iyileşmeyen bir yara; oluşan bir yumrunun kanaması; açıklanamayan morarmalar
Sinir: farklı baş ağrıları; sara nöbeti; şuurda değişim; yüzün bir tarafının çökmesi
Doktor olarak görevimiz, kanser hastalıklarının neler yapabileceklerini bilerek hastamızın sıkıntılarını dinleyerek bu sorunların belli bir kanserle bağdaştırıp bağdaştıramayacağımızı tespit etmektir. Sizler kendi kendinizin doktoru olun. Süreklilik gösteren sıkıntılarınız var ise bunu öncelikle siz farkederek doktorunuzla paylaşın. Sonuç olarak teşhisi siz koymasanız bile vücudunuzu dinleyerek gelişen bazı değişiklikleri hekime ilk iletecek olan sizsiniz. Doktorunuz ancak bu koşullarda size yardımcı olabilir.