Reşat İdil

Reşat İdil

Babası Haydarpaşa-Beyrut demiryolunun muhasebe müdürlüğünde görev yaparken Reşat İdil Beyrut’ta İngiliz Koleji’ni bitirdi ve sonrasında 1919’da Halkalı Ziraat Mektebi’nden mezun oldu. İngilizce ve Fransızca bilirdi. Eski aile mesleği zincircilik olduğu için Soyadı Kanunu çıktığında bir ara soyadını Zincircioğlu olarak almayı düşünmüş ama vazgeçerek İdil soyadını aldı.

İlk kez Tevhidi Tedrisat Kanunu ile 29 Ekim 1924’te yapılan sınav sonucunda devlet ilk olarak yurtdışına eğitim için 22 genç gönderdi; bunlar Fransa, Almanya ve Belçika’ya öğrenim görmek üzere gittiler. Fakat yurtdışına sınav ile çıkanların aksine Atatürk daha sonra yabancı lisan bilen ve belli bir konuda eğitim alıp mezun olmuş kimseleri bildikleri lisana göre o ülkelere gruplar halinde gönderdi. 1928 yılında bu gidenler arasında Reşat İdil de vardı. O, UCLA Berkley’deki Agriculture School’da (Ziraat Okulu) ziraat diplomasını alarak yurda döndü.

Manisa’nın 4 km. dışında Horozköy’de ona tahsis edilen yarısı bataklık, yarısı Karakız Rum mezarlığında 1930 yılında Amerikan Asma Fidanlığı’nı kurdu. Burada tüm Ege’nin en güzel üzüm fidelerini yetiştirerek Ege’yi üzün bölgesi yaptı. Ayrıca yan ürün olarak köylülere önerdiği, yassı şeftali, çilek ekimi için fide dağıttı. Lakin yalnız Emiralem köyü bu konuyu ciddiye alıp çilek yetiştirdi ve bugün de Ege’de Emiralem çileğinin kokusunu çok uzaklardan alabilirsiniz ama zor bulursunuz çünkü çıkar çıkmaz biter ve ürünün çoğuda ihracata gider.

Reşat İdil savaş yıllarında Kafkasya’da 4 yıl askerlik yaptı ve 1915 tarihinide kendisine Harp Madalyası verildi.  1919 yılında İzmir’in işgali döneminde şehirde kalarak ailesine baktı ve öğretmenlik yaptı. Ardından 2. Dünya Savaşı’nda tekrar askere alındı ve Balıkesir civarında atlı bölükte 2 yıla aşkın görev yaptı. 1946 yıllarında kendisine sunulan Tarım Bakanlığı teklifini sahada kalabilmek uğruna red etti.

Reşat İdil’in kurmuş olduğu ve ilk müdürü olduğu Amerikan Asma Fidanlığı’nın adı1944 yılında Bağcılık İstasyonu olarak değiştirilmiştir. Bu tarihten sonra çeşitli adlar alan bağcılık enstitüsü en son olarak 2011 yılında Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak adlandırılmıştır.

 

Reşat İdil

Reşat İdil

Reşat İdil